Intervju med Ultima Thule

Intervjun publicerades ursprungligen på en hemsida som var föregångaren till Andra sidan för ca 10 år sedan, men återpubliceras som ett exempel över den typ av intervjuer som kommer att komma i podformat!

Ultima Thule är kanske det band i Sverige som fått ta emot mest skit av medierna och som de gånger man fått komma till tals har fått göra det i vinklade reportage. Här kommer därför den sanna bilden av nyköpingsbandet!

Worship ringde upp Uffe Hansen, trummis i bandet. När vi ringer upp sitter han och jobbar med sitt företag No Shame, ett företag som saluför skivor och kläder med diverse vikingamotiv, band med mera. Han beklagar sig lite över att skivförsäljningen inte riktigt går lika bra längre, kanske på grund av att fansen väljer att ladda ner musiken på nätet istället för att köpa den. Något som slår hårt mot mindre bolag, band och företag. Istället gläds han åt att försäljningen av tröjor fungerar bra eller som han uttrycker det ”det går ju inte att ladda ner en tröja på nätet”.

”The early years!”
Vi började från början, med historien bakom Thule.

– Vi hade tidigare ett punkband som hette Uggly Spots som 1994 bytte namn till Ultima Thule. Under namnet Uggly Spots gav vi ut en massa demos men det är knappast något som går att komma åt idag. Från början var det ett ganska vanligt punkband med de klassiska punktexterna som ”Hata allt”, ”Anti kärnkraft” och så vidare.
Minns när vi 1982 gick med i ett demonstrationståg, som var ett komunisttåg i Oxelösund där vi gick med plakat som ”Vart ska min gitarr ta vägen” som syftade på att vi inte hade någonstans att spela.
Ett klassiskt punktema som intervjuaren minns var populärt även bland band som Ebba Grön, Asta Kask med flera. Det fanns dock saker i den dåvarande punken som gjorde att man valde att ombilda Uggly Spots till Ultima Thule.
– Tyvärr var punken ganska politiskt korrekt. Gick man lite utanför kanterna så var man inte någon riktig punkare. Vi ville köra musik där man kunde säga att Sverige var bra, lite nationalromantik och historia. Men gjorde man inte som de som styrde punken tyckte och tänkte så var man något annat än just en punkare. Trotts att punken i grund och botten stod för att man ska vara sig själv!

Innan Uggly Spotts och Thule hade flera av bandmedlemmarna spelat i en massa andra band som gick under namn som Rost, Kladd, Dom Svullna och Död lag.
– Vi hade känt varandra länge redan innan vi började spela ihop och innan vi bildade bandet. På den tiden såg line-upen också lite annorlunda ut. Min brorsa Bruno Hansen var då sångare och Janne som var med även då spelade gitarr.

– Första singelsläppet kom 1985 och det var den som senare blev så himla debatterad. Vi var ju då sponsrade av BSS (Bevara Sverige Svenskt /Red anm.) som var en nationell organisation som fanns på den tiden. Men vi sket ju fullständigt i vilka som släppte skivan, vi var 15-16 år då och det hade inte spelat oss någon roll om vi blivit sponsrade av Abdullahs Bageri eller vad som helst, vi ville ge ut en skiva!
– BSS hade på något sätt fått höra oss och gick in med 1500:-. Var nationalsången, Engelbräcktssången och lite annat på singeln som fick namnet Sverige, Sverige Fosterland. Gjort är hur som helst gjort, vi har inte skadat någon människa och ångrar inte heller någonting.

Redan på det andra släppet, samlingsskivan No Surrender, kom diskussionerna igång på allvar om huruvida Ultima Thule var ett nazistiskt band eller inte. Detta då några av de andra band som medverkade på skivan var Skrewdriver och Brutal Attack. Två av vit maktvärldens mest kända band. Uffe berättar:
– Den där skivan var ganska komisk för vi blev aldrig ens tillfrågade om vi ville vara med på den utan fick den en dag hemskickad till oss. Tror den kom 1990 eller om det var året innan. Kändes bara som en häftig grej, skit samma tyckte vi! Det var ett tyskt bolag som hette Rock-O-Rama som gav ut den.
– Vi har dock lite att tacka dom för. Eftersom dom släppte en skiva med oss så tyckte vi ”Fan det här var ju ballt”. Vi hade haft lite planer på att lägga av men i den vevan så bestämde vi oss för att köra igång igen. 1987 hade vi lagt ner bandet. Bruno hade hoppat av, blivit lite kristen och tyckte inte det var rätt för hans värderingar. Så vi hade bara kört på lite som ett coverband och haft några spelningar på pubar och så där. Men efter detta körde vi igång igen, nu med Janne Thörnblom på sång och Niklas Adolfsson fick sköta gitarren. Därifrån har vi kört samma line-up hela tiden!

1991 kom sedan den första riktiga skivan, en skiva som har en lite annorlunda historia bakom sig:
– Svea hjältar hette den skivan. Den var lite rolig eftersom Janne var i Libanon då där han gjorde FN tjänst. Så han hade inte hört musiken innan med undantag för lite demos som vi hade skickat till honom. När han sedan var hemma en stund under sin tjänstgöring spelade vi in den innan han åkte tillbaka till Libanon igen.

Storhetstiden
Efter den första tiden av sponsrade singlar, stulna låtar som hamnade på samlingsskivor och den hastigt ihop snickrade Svea hjältar var det dags för Ultima Thules genombrott. Här kom först skivan Svea hjältar och därefter För fädernäslandet. Över en dag var man ett band som alla viste vilka det var.
– Ja, det var här vi började klättra på listorna och i den här vevan som Bert Karlsson ringde till oss och upptäckte att vi var ett band man kunde tjäna pengar på. Tror breaket berodde på att vi var på rätt plats vid rätt tid. Det var på något sätt rätt med musik om vikingar och om Sverige. Vi märkte tillexempel under EM 92, då vi spelade i öltältena på Gärdet som de olika supportergrupperna hade satt upp, att det fanns ett jäkla sug efter det vi gjorde. Vi spelade lättlyssnad musik som det var lätt att ta till sig.

Bert Karlsson ja. Hur var egentligen han?
– Har inget ont alls att säga om den karln. Han är affärsman ut i fingerspetsarna och ville tjäna pengar. Men han var öppen och rak mot oss, blåste oss inte på något sätt och vad jag vet har han aldrig blåst någon annan artist heller. Han är bara en klok affärsman. Men han ringde oss hela tiden och ville förhandla med oss och höja sin procent för vad han skulle tjäna och så där. Vi hade ju våra pengar till pilsner och så där och var egentligen ganska nöjda. Men det var i den här vevan som det brakade loss!

Det var också i den här vevan som Ultima Thule började figurera allt oftare i kvällspressen. Det var löpsedlar och uppslag, journalister som ville göra intervjuer och reportage, inte helt sällan där man försökte vinkla bandet till ett rasistband. I den här vevan fick också Bert Karlsson lite problem med sin satsning:
– Bert fick ju allt mot sig. Alla tidningar var på honom hela tiden. Han blev utkastad från TV-laget i fotboll och allt vad det var.

Bert såg sin chans i att kontakta Fryshuset och Anders Carlberg.
– Ja, han var nog desperat på hjälp. Det var debatter hit och dit och ett jäkla liv om oss. Så han kontaktade Anders och på den vägen kom vi in lite på Fryshuset, vi umgicks ju en del med Sthlm skins som hade sin lokal på fryshuset då. Anders gjorde ett verkligt bra jobb där och försökte verkligen med den här bygga broar grejen. Att få alla att acceptera varandra, få folk att komma nära varandra och tycka om varandra. Han fick väl också mycket skit, dom tyckte inte det här var politiskt korrekt det vi gjorde. Så både Anders och Bert fick mycket skit. Men Anders tog en del media och talade gott om oss i samband med alla artiklar med ord som ”rasar”, ”skandal” och allt vad det nu är.

Publiciteten var dock inte enbart av ondo. Ultima Thule fick reklam och fick åka ut på turnéer och sålde skivor som aldrig förr.
– Vi hade med oss en journalist som heter PD Kadhammar. Han räknade ut att vi hade fått reklampengar till ett värde av 22 miljoner kronor om man räknade alla artiklar, löpsedlar och annat vi figurerade på. Ganska schyst!
– Men det var ju ganska jobbigt ibland också. Har man bara sig själv att ta hand om så kan man ju skita i det där och kan ta det. Men de flesta av oss har ju familj och barn och så där. Dessutom ringde dom till våra gamla lärare och allt vad det var…

För fädernäslandet gick så bra att skivan till och med sålde platina. Totalt sålde skivan en kvarts miljon på en månad. I samma veva hade Ultima Thule inte mindre än 3 fullängdare och en singel på 20 i topp listan över Sveriges just då mest sålda skivor.
– Då hade dom även listan på TV och det var ganska komiskt att titta. Man visade de olika bandens musikvideos men när dom kom till oss var det svart i rutan och dom spelade låten i två sekunder. Detta trotts att vi faktiskt hade videos på alla de låtar som var på listan.

– Det var lite samma sak med Aftonbladet och deras pris Rockbjörnen. Aftonbladet fick där sådana moraliska problem. Här hade dom hatat oss i alla artiklar och helt plötsligt hade vi chans på två Rockbjörnar som bästa nykomlingar och bästa rockband.
Det är bara spekulationer men jag fick omvägen höra att vi var etta men att dom inte kunde med att ge oss priset, jag misstänker helt enkelt att dom inte vågade.
– Dagen efter åkte vi till Ulf Elving som hade sitt program Efter Tre på P3. Då ringde vi upp Tom Hjelte på Aftonbladet och undrade lite. Vi bad även om att vi skulle få ligga etta på hans utelista något som han verkade ta lite illa upp för. Han tyckte att det skulle kännas som något dåligt att ligga där och tyckte inte att det skulle vara något som man själv ville…

Politiken
Ultima Thule blev flera gånger ombedda att göra diverse olika saker på scenen för att få sina spelningar. Som att ta avstånd från rasism. Ett exempel var en spelning som fick parollen ”mot rasism” i Lidköping där man ombads att ta avstånd från rasism från scenen.
– Hela den där Lidköpingsgrejen var lite pinsam. Dom ville få oss att göra sådant som vi inte riktigt gillade. Vi sa lite annat i micken som ”Vi spelar inte mot något, vi spelar för Sverige!” det var väl inte så populärt… Det var många som ville dra i trådar och att vi skulle användas för eller mot något annat än vad vi var. Vi är inget rasistband, har så heller aldrig varit, slår Uffe fast.

– Vet var även en ganska rolig grej som hände för några år sedan. När vi skulle spela på Kuggnäsfestivalen. Aftonbladet tog då en bild på några killar som heilade på en spelning som var på fredagen. Dagen efter stod det i Aftonbladet att ”Publiken heila när Ultima Thule spelade”. Det roliga var bara att vi spelade på lördagen, alltså dagen efter att bilden togs. Polisen gick ut och försvarade oss och även Expressen hade sedan sin grej där man skrev om hur Aftonbladet hade gjort.
– Jag har helt slutat lita på tidningar, är jävligt kritisk till vad jag läser. Har vaknat om man säger så och hoppas även fler kan se kritiskt på vad tidningarna skriver.

Men de olika medlemmarnas åsikter då, är det inte så att man försöker dölja något och att man väljer att hemlighålla sina egentliga åsikter om till exempel invandringen?
– Ingen av oss är egentligen politiskt intresserad. Alla har väl en åsikt om allt det är ju ganska tråkigt med folk som inte har några åsikter. Men sunt bondförnuft brukar få råda och det brukar vara det som funkar bäst!
– Men vad gäller invandringen så är det bara att fråga en polis eller vad som helst om invandringen så får man höra att invandringen kanske inte är helt 100…
– Det var någon som reagera på att vi sålde våra plattor på Midgård och vad dom nu heter som ses som butiker som även saluför nazistisk musik men vi säljer plattor till alla som vill köpa. Vill Abdullah köpa så får han det vill Goebbels köpa så får han det! Just så där sa jag föresten till någon tidning och man får verkligen passa sig för vad man säger till media. Du kan ju gissa hur dom rubriksatte efter det uttalandet. Men kort och gott kan man säga att den som vill köpa får köpa, är inte det att inte ha några fördomar?

Har ni några problem med rasister på era konserter som ändå tar er för ett rasistband?
– Första Kuggnäs så la vi ner inför sista låtarna. Några killar som inte kunde respektera att vi inte gillade att dom skulle stå vid scenen och heila. Dom här killarna blev utbuade av den övriga publiken. Vi sa efter det att vi lägger av med spelningar vilket vi också gjorde i 3 år då vi inte spelade alls för att markera. Det är inte ens tillåtet i Sverige att göra så. Dom får gärna ha vilka åsikter dom vill så länge dom inte göra något olagligt. Det är väl det demokrati står för?
– Men tyvärr kommer det alltid finnas sådana nötter och kommer väl alltid att finnas! Men vi säger på vår hemsida till exempel att ”vi är inget rasistband” mer än så kan vi inte göra egentligen, säger Uffe och sätter därmed punkt för frågan om Ultima Thule och politik

Den lugnare perioden
Efter tiden med skivor på 20 i topp listan, skivor som sålde platina, Bert Karlsson och Fryshuset lugnade det ner sig. Helt plötsligt var det som att Ultima Thule var något som man inte ville ta i med tång och bandet sjönk åter tillbaka ner i underjorden. Här var en tid då man även släppte en del coverskivor:

– Vi släppte ju Nu grönskar det eftersom vi själva gillade låtarna med Evert Taube och gamla sommarvisor som Den blomstertid nu kommer och Cecilia Lind. Det visade sig också att det var många andra som gillade den skivan och den blev väldigt väl mottagen vilket vi själva tyckte var kul. Bland annat kom många musiklärare fram som sa att man fick ungdomar att börja lyssna. Sen tyckte Bert att vi skulle göra en uppföljare, det var kanske inte lika kul men det resulterade i alla fall i skivan Nu grönskar det igen. Det var också i den här vevan som vi kom i kontakt med Eddie Meduza. Han var en verklig rebell. Gick emot allt och alla och använde mycket könsord. Humor får man aldrig för lite av!

Vi bad Uffe berätta mer om denna raggarkung, hur var Eddie Meduza egentligen som person?
– Vi kontaktade ju honom några år innan Nu grönskar det igen och han kände väl också att vi inte var accepterade precis som han inte var. Eddie var väldigt speciell som person, han var väldigt glad i spriten och var ibland lite svår att jobba med. Det kunde skena iväg lite med både det ena och det andra i tankar och så vidare. Men vi hade mycket bra samarbete med honom, han var en udda och skön person. Sådana gillar man väll, skrattar Uffe.

Brand i studio
År 2000 brann Ultima Thules musikstudio upp. En studio man byggt upp och i vilken man hade bildat Ultima Thule Records. Även en studio där man samlat på sig hela Ultima Thules historia i form av foton med mera.
– De som gjorde det där åkte ju aldrig fast. Det var lite komiskt för jag vaknade mitt i natten av att en kompis ringde och sa att det brinner. Trodde man hade glömt på plattan eller något sådant så det var jävligt konstigt när man sedan såg att allt hade brunnit ner. Det är jävligt konstigt att ingen tagit på sig det som AFA eller liknande, dom borde ha velat ha den uppmärksamheten ”titta vad vi har gjort” ungefär.
– Polisen la inte ner mycket själ i det här, det var som att man inte brydde sig. Det var ju trotts allt rubricerat som en mordbrand. Efterlyst tog i alla fall upp fallet men inslaget inleddes med att Hasse Aro sa något i stil med ”vi är tvungna att ta upp sånt här också”. Som om han var tvungen att be om ursäkt för inslaget.
– Försäkringen täckte väl en del men inte allt. Fram för allt var ju alla originalband, foton från turneringar och så vidare borta!

Texter som upprör
Apropå det här med covers kan man ju ställa sig frågan vad för influenser bandet har haft och vad medlemmarna själva lyssnar på för musik?
– Vi är allätare nästan allihopa. Lyssnar mycket på gammal klassisk punk och Oi! Sen blir det väl en del Rock a Billy, Johny Cash är underbara att lyssna på och så en del hårdrock förståss. Motörhead och AC/DC till exempel.
– Det är väl Hip Hop som man aldrig har fastnad för. Som någon har sagt att ”Hip Hop är det värsta som har hänt sedan digerdöden”. Men jag har ju en dotter som lyssnar på till exempel Eminem och sådant. Det är inget jag själv lyssnar på men man märker ju att det lockar ungdomar. Det är kaxigt och uppkäftigt.
– Sen kan man ju fundera på vad det är för texter i dom låtarna. Jag menar det finns band som gillar Satan, som sjunger om knark och som sjunger om våld. Ser man på Ultima Thule så spelar vi bara för Sverige. Är det då fint att hylla knark och Satan men inte att hylla Sverige? Det är märkligt det där med att man bara kan få gilla Sverige på landskamper och sådant. Men ta bara när man varit utomlands och kommer hem, det är alltid skönt att komma hem och man märker hur bra landet är, säger Uffe och det märks att han irriterar sig något på ämnet.

Men det här med texter då, finns det inga texter bland Ultima Thules låtar som faktiskt kan ses som politiska?
– Vist finns det säkert undertoningar även i våra låtar. Men det finns ända inga texter där vi sjunger om rent hat mot någon folkgrupp eller liknande. Snarare är det tvärtom. Det finns ju låtar där man ifrågasatt vad texterna betyder som ”Besten” där alla frågade sig vem denna ”Besten” är. I låten Stolt och stark sjunger vi ”ni tär på vår jord”, frågan man då får är vilka det är som tär? Det borde du egentligen fråga Janne om men när vi skrev den var det mot politikerna. Men dom fick det till att invandrarna tär.
– Pizzakillen bredvid där vi brukade spela skrattade alltid när vi kom in. Han brukade säga saker som ”Hade ni bott i Turkiet hade ni varit nationalhjältar, jag förstår inte vad ni håller på med här i Sverige”.

Vilken är din personliga favoritskiva? Favoritlåt?
– För mig är det Rötter, svarar Uffe. Det är en skiva som har en riktig röd tråd. Den börjar med födelsen från Eddan och fram till Ragnarök. Texterna handlar om olika händelser ur mytologin och även ur Eddan.
Sen skivan som heter Sverige är också en väldigt stor favorit.
– Om jag fick peka ut en enda låt så… oj det var svårt så det inte är sant, jag vet faktiskt inte!

Ny skiva ute
– Vi släppte ju en ny skiva som heter Yggdrasil som är en fortsättning på Rötter. Skivan börjar med födelsen efter Ragnarök och fortsätter sedan i samma stil som föregångaren.
– Vi har skickat skivan till Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter och så vidare men dom nämner den inte ens. Man kan ju fråga sig om det är så dom ser på yttrandefrihet och demokrati. Då är det ju nästan så man blir lite skrämd! Men det är som det är. Vi tycker fortfarande att det är kul så det är väl därför man håller på.

Ja apropå det. Hur länge kommer grabbarna tycka att det är så roligt att man kommer fortsätta orka hålla på?
– Fansen är det största man har, det är dom som stöttar en hela tiden och dom har verkligen förstått. 95 % av fansen har förstått vad vi gör och vad vi står för. Sen finns det kanske 5 % som tror det är brunskjortemusik eller så… Man kan dra liknelsen med ett fotbollslag som har lite nötter på läktaren. De få som där ställer till det drar med sig skit så alla får dåligt rykte.
– Men jag vet inte hur länge vi orkar hålla på. Vi träffas kanske två gånger i månaden och vi känner oss väl för lite grann. Just nu håller vi på med lite Rock a billy prylar. Vet inte om det blir något av det. Musiken går som sagt ganska dåligt nu så att…

Förutom bandet Ultima Thule så har man ju även sitt skivbolag.
– Skivbolaget finns fortfarande ja. Men det är ju lite tråkigt det där. Ta ett band som HEL som är jävligt bra men som nu har lagt ner eftersom dom säljer så lite plattor. Det är tråkigt men i slutändan är det ändå skivköparna som måste tänka om. Visst kan vi sänka priset, men jag menar alla våra nyheter kostar 129:- men folk väljer ändå att tanka hem musiken på nätet. Folk tycker kanske att det är jobbigt att behöva anstränga sig och med att beställa på postorder.
– Annars är det senaste som släppts en skiva med Enhärjarna och en med brorsans band Karolinerna. Sedan är det på gång med en skiva med Röde Orm. Men det där ligger på lågvarv nu. Vi har till och med sålt studion så vi hyr in oss själva om man så säger.

Jag måste åter igen komma in på det här med media och tidningar. Man har ju en gång i tiden varit väldigt omskrivna och ett sätt att sälja mer skivor borde ju absolut vara att åter få figurera i media. Får man aldrig något utrymme numera?
– Nej, det är inte mycket publicitet alls i tidningar. Landsortstidningen kör väl lite ibland. Dom tror dom vet allt om oss och ser väl oss som Nyköpings svarta får. Det var någon nazispelning någonstans om det var i Linköping eller var det var och då tog dom upp oss, vad fan nu vi hade med det att göra. Det finns inte heller några fanzines om den här typen av musik. Det är svårt det där. Det finns kanske inga riktiga eldsjälar längre, säger Uffe frågande men tillägger sedan; allt går ju i vågor. Kanske kommer en ny vikingaera igen, den som lever får se.

Att den nya skivan av förklarliga skäl inte kommer följas upp av en turné land och rike runt förstår vi ju av det som sagts ovan. Men hur är det annars med spelningar, går det ens att få några numera eller är det helt dött på den fronten?
– Vi spelade på Kuggnäsfestivalen i år också. Det var mycket lugnare nu än vad det var tre år innan. Folk verkade ha fått lite mer respekt. Vakterna var ganska mycket hårdare också, det togs väl ner lite händer och så där.
– Men ja, det har blivit svårt att få konserter. Vi börjar också bli gamla och bekväma. Det ringer väl någon gång i månaden med någon som vill ha oss på ett födelsedagskalas eller en MC träff eller liknande. Men tiden räcker inte till tyvärr. Men vi spelar som sagt så länge vi tycker det är roligt.

Ont om nya konserter på gång med andra ord. Vad finns det då för gamla konsertminnen man kan berätta om?
– Oj, det finns så jävla mycket! Utbrister Uffe. Det har hänt så många tokigheter så det är inte sant. Minns som exempel när vi skulle på en stödgala för en radiostation. Minns inte namnet nu. Men där var artister som Eddie Meduza, Robert Wells, Svenne och Lotta och vi var med där också i all den där smeten. Tror det var 1991-1992 någonstans. När vi väl skulle åka så fick vi veta att Janne hade varit ute och krökat hårt dagen innan och var försvunnen. Efter en stund så hittade vi honom i alla fall dyngrak så vi viste inte riktigt hur vi skulle göra. Men vi bestämde oss för att åka upp ändå, men åka via Janne och hämta upp några vinare så han skulle hålla sig i det stadiet. Innan själva spelningen var det middag och Janne var ju dyngrak där fortfarande och fick för sig att han skulle ställa sig upp på bordet och sjunga gamla irländska sånger med The Pogues så folk började undra va fan är det där! Sedan när det väl var dags för oss att gå upp på scenen så tappa han ju micken utan att han märkte något och stod där och sjöng utan mick. Vi andra var inte så glada på honom just då.

Okej, jag tror därmed vi har fått reda på allt om Ultima Thule. Några sista ord att tillägga?
– Stolt och stark!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *